Uppgift till förare

home Uppgift till förare Retardationstal till STH Bromsprocent till STH Tågläge Sök tåg Om sidan
Startsida Uppgift till förare Retardationstal till STH Bromsprocent till STH Tågläge Sök tåg Om sidan

  Om sidan

En gång i tiden skapade jag en snutt programkod, ursprungligen skrivet i programmeringsspråket C++ enligt antika anteckningar daterade 2008/2009. Denna snutt blev senare översatt till såväl C#, Java som PHP och ihopsnurrat till en Android-applikation med namnet Uppgift till förare.

Syftet med denna applikationen var att förenkla uträkning utav det som nu heter bromsprocent, d.v.s. med vilket värde ett tågsätt kan bromsa i förhållande till dess vikt. Utöver detta kan man även använda applikationen till att räkna ut hur fort man får köra vid ett angivet retardationstal, d.v.s. ett värde i m/s² som tåget kan bromsa.

Applikationen i fråga publicerades 2010 på det som numera heter Play Butik i svenska Android-enheter och har sedan dess installerats på i skrivande stund (2014-05-11) installerats närmare 1500 gånger på diverse enheter. Tyvärr är applikationen numera tämligen hejdlöst utdaterad vad gäller design om inte annat, då den en gång i tiden skrevs för Android version 1.5 och den i nuläget senaste versionen är uppe i 9.0 Pie.

Sedan länge har jag haft en önskan om att skriva om applikationen, uppdatera den med en mer modern design och korrigera de små felaktigheter i terminologin som förekommer, eftersom järnvägen bytt regelverk sedan dess att applikationen publicerades. Problemet har dock varit att källkoden är försvunnen. Borta. Frustrerande nog kan jag gott meddela.

En annan tanke som funnits med i stort sett lika länge som den ovan, om inte än längre, är att göra en version för iOS. Inte heller där har jag kommit värst mycket längre än att installera utvecklingsverktygen på datorn, för att sedan tappa lusten lite smått.

Såhär i andra halvan utav 2015 har jag dock beslutat mig för att slopa tankarna på uppdaterade och nya appar för Android respektive iOS och istället valt att satsa på en webbapp så att säga. Därmed har den här sidan nu fått sig en ordentlig uppdatering och skall nu (förhoppningsvis...) visas korrekt i alla moderna webbläsare och uppföra sig ordentligt oavsett vad du använder den på för typ av enhet, så vida det är en modern enhet med en modern webbläsare då. I samband med detta har jag även valt att skaffa sidan en egen webbdomän, utf.nu, för att kunna vidareutveckla detta på egen front utöver min egna webbsida, ewenson.se.

Förhoppningsvis så går allt som det ska och programmet lever vidare som en modern webbsida som alla kan använda, på gott och ont. Har du tips och förslag på hur det hela kan utvecklas vidare så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig med dina idéer, tankar och eventuella bekymmer.

Sidan bygger numera på HTML, PHP och W3.CSS vilket är ett ramverk för att kunna skapa sidor som anpassar sig utefter den enhet de visas på. Detta för att slippa göra allt från grunden och istället kunna fokusera på funktionen.

Tack för att du besöker sidan och jag hoppas den kommer till god nytta!

  Om tågläge

Informationen i tågläge och sök enskilt tåg grundar sig i det öppna API som Trafikverket tillhandahåller kring dess trafikinformation. Informationen hämtas vid begäran och kan därför ibland vara ur funktion beroende på driftstatus i Trafikverkets tjänster.

Tjänsten laddar om sidan vart 60 sekund för att hämta in ny data från tjänsten, för att hålla sidan uppdaterad, enligt nuvarande funktion. Det är inte helt smidigt och resurseffektivt men det fungerar.

Hela tjänsten som så är att betrakta som beta, det vill säga fortfarande under utveckling och fel kan därmed förekomma mer eller mindre frekvent.

Mer information om Trafikverkets API finner ni på dess egna sida, api.trafikinfo.trafikverket.se.

  Reklam

Reklam är tyvärr ett nödvändigt ont för att få sidan att vara självförsörjande. Hoppas ni kan ha överseende med detta.